22 December 2011

Kuliah Rabu

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Lama betul kawan tak post something dalam blog kawan.Since bulan 4,memang dah lama tak jenguk blog ni. Hehe..takpe2, ni kawan kembali dan akan cuba mengaktifkan kembali blog kawan.

Ok, kawan mulakan dengan aktiviti macam biasa setiap hari Rabu malam Khamis,di Masjid kawan akan mengadakan kuliah agama. Tajuk kali ni adalah mengenai Al - Quran.Ya, sesungguhnya Al- Quran itu adalah salah 1 mukjizat dari Allah s.w.t. kepada Nabi Muhammad s.a.w. kepada kita,umat akhir zaman sebagai 1 panduan lengkap kehidupan seharian. 


Kawan tertarik dengan qias yang di berikan oleh Ustaz Anuar. Al - Quran ni ibarat seperti GPS..kita berjalan kemana2 sekarang ni guna GPS kan?Kalau guna GPS, ade peta, konfirm tak sesat jalan. Ibarat kehidupan tu hala tuju perjalanan kita, dan Al-Quran itu adalah GPS kita. Ia akan membawa kita ke landasan yang betul.


Dengan penerangan yang begitu interaktif, ia begitu menarik perhatian jemaah untuk mengikuti kuliah beliau. Best bila kita dapat memahami begitu mudah kita nk dapat pahala dengan membaca Al-Quran. Malah,kita pandang Al-Quran pun dah dapat pahala.Apatah lagi kalau membacanya. Lagi bagu dapat faham maksud dan mengamalkan nya.


Dalam kuliah disampaikan juga doa yang boleh diamalkan semasa selesai tasyahud akhir. Boleh diamalkan dan amat2 digalakan.

Sekian kawan share untuk semua kali ni. Nanti kawan sambug lagi. Insya Allah...Wasalam...

Khamis Wageh
22 Disember 2011 Masihi
26 Muharram 1433 Hijri


17 April 2011

Tahniah! PRN Sarawak Tamat

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.



Alhamdulillah..Akhirnya BN menang majoriti 2/3 dalam Pilihan Raya Negeri DUN Sarawak ke 10 kali ini. BN menguasai 55 kerusi, dan pakatan pembangkang mendapat 16 kerusi. 

Disini kita dapat melihat, walaupun BN menang besar, namun ada kawasan yang kita telah tewas. Mengapa jadi begini? adalakah rakyat Sarawak sudah jemu dengan kepimpinan Tan Sri Abdul Taib yang memerintah lama sangat di Sarawak? atau mereka rasa dipermainkan apabila setiap kali menjelang pilihan raya, baru kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri nak turun padang? ataupun mungkin mereka sudah bosan dengan cerita-cerita politik yang selalu dimainkan oleh kerajaan mahupun pembangkang?

Kita perlu sedar, jika PRN dulu, pembangkang hanya dapat 9 kerusi, kini jumlah nya sudah menjadi 16 kerusi. Ada juga kawasan DUN yang dimenangi BN hanya sekadar ratus-ratus saja majoritinya. Maknanya disini, jika ADUN kawasan berkenaan kurang undi, ia pasti melibatkan cara kerja,protes undi dari rakyat,mahupun kekuatan pembangkang semakin kuat. Namun, sebelum kita tunding kesalahan pada orang lain, baik kita muhasabah dan menilai kesalahan diri kita sendiri. Ibarat kata pepatah, " Satu jari menunding orang, tiga jari lagi balik kepada diri kita sendiri". Sekian, Wasalam.

Ahad Keliwon
17 April 2011
13 Jamadil Awal 1432 Hijri

15 April 2011

Khutbah Jumaat / Friday Summon : Anugerah Masjid

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Hari ni kawan Solat Jumaat di masjid bentara di Jalan Ampuan, Bandar Batu Pahat, Johor. Kebetulan pula memang sebelum tu kawan ade keje sikit di Bank Islam BP,settle urusan kerja pun dah masuk time solat Jumaat, makanya kawan solat le di sana.



Khutbah kali ni di sampaikan oleh orang pejabat agama yang memang kawan kenal masa kawan praktikal di Majlis Agama Islam Daerah Batu Pahat dulu. Nama khatib tu Ustaz Khasbullah..memang terkenal dengan suara yang lantang dan jawa pekatnya.

Khutbah kali ni berkisar mengenai anugerah Masjid..ramai yang tidak tahu, masjid ni la anugerah kepada umat Islam. cuba bayangkan jika tiada masjid, adakah kita boleh bezakan umat Islam dengan orang bukan Islam? Zaman umat sebelum kita dahulu pun takde masjid ni. Cuma kita sebagai umat Nabi Muhammad S.A.W. yang di berikan anugerah membina masjid. Ditambah pula dengan sokongan kerajaan kita, walaupun taman perumahan sekalipun cuma ada 2-3 keluarga, surau wajib ada di taman berkenaan. Lihatlah usaha kerajaan kita dalam menyebarkan syiar Islam. Terpulang lah pada individu terbabit untuk mengimarahkan masjid dan surau berkenaan. Wallahualam....Wasalam...

Jumaat Pun
15 April 2011
11 Jamadil Awal 1432 Hijri

13 April 2011

Kenangan Lama : Kembara Mahkota Johor 2006

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Cerita kawan hari ini adalah mengenai Kembara Mahkota Johor. Tengah dok godek-godeh gambar lama dalam laptop kawan ni, lalu terjumpa lah 1 gambar yang agak lama masa kawan belajar kat UiTM Segamat dulu.


Hehehe...ni la antara gambar yang dapat kawan save dalam laptop kawan. Tak lama lepas kawan transfer dari hp kawan, hp tu terus rosak. Selamat.... 

Yang kat dalam gambar ni Tunku Ismail,anakanda sulung Tunku Ibrahim (kini Sultan Ibrahim, Sultan Johor)..Masa ni Tunku Ismail baru jadi Raja Muda Johor. Baru balik dari India, tamat pengajian tentera di sana. 

Apa yang menjadi persamaan antara kawan dan Tunku Ismail, pertama, kami sama tinggi..hehehe...Keduanya,telinga sama kembang...hehehe..ketiganya, sekarang ni sama-sama berisi. Gambar dulu nampak slim je...hahaha...

Bukan senang nak dapat peluang bergambar dengan mereka ni. Nasib baik le bodyguard Tunku Ibrahim tu anak member abah kawan. Jadinye, jumpa straight je. cakap nak bergambar dengan Tunku, terus on je...Lepas tu, baru la budak2 lain especially pompuan mula nak ngendeng ambik gambar sekali dengan Tunku. huhu...Bikin sebok je...anyway, ni antara salah 1 kenangan yang kawan tak dapat lupakan selamanya. Sekian, Wasalam.

Rabu Legih
13 April 2011 Masihi
9 Jamadil Awal 1432 Hijri

12 April 2011

Orang Baru dalam Keluarga Wak Nin

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Lama betul kawan tak post something kat blog kawan nih. Jadi sebagai permulaan, kawan nak buka cerita dengan kehadiran orang baru dalam family kawan. Jeng Jeng Jeng! Memperkenalkan!


Haaa.. ni lah dia orang baru dalam family kawan ni..Nama dia Greeny..Model Proton Persona..Disebabkan kerja kawan ni melibatkan kawan banyak bergerak, makanya terpakse la kawan beli kereta sendiri. Alhamdulillah, berkat restu abah mama kawan, dengan gaji pertama kawan beli Greeny kawan ni..

Kawan bagi nama Greeny pasal dia kaler shifon green. Memang tak ramai orang pilih kaler ni. Tapi kawan suke,pasal senang nak detect kalau gi Shoping Mall. hehehe...

Namun kembar kawan, M takkan kawan lupekan. Legend mitsubshi abah kawan tu. Gambar Greeny ni kawan ambik lepas kawan siap basuh M, mitsubshi galant lama abah kawan punye. Anyway, thats all for now. Insya Allah,pas ni kawan akan update post lagi. Wasalam.



Selasa Keliwon
8 Jamadil Awal 1432 Hijri
12 April 2011 Masihi

05 March 2011

Lama betol

Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia.


Apa khabar semua bloggie? lame betol rasenye kawan tak update blog kawan ni...bukan apa, kawan baru je dapat kerja...Kerja kat Peladang Edar sdn. bhd. Anak syarikat Pertubuhan Peladang Negeri Johor. Alhamdulillah, kini kawan dah tak jadi pekerja sepenuh masa. Selama ni kawan kerja part time je kan..hahaha

So far, rakan-rakan di Peladang Edar semuanya baik2 belaka. Mesra dan boleh layan. tapi ade la sorang hamba tu yang agak poyo. Jawatan nya lebih tinggi dari kawan. Dia ni agak susah nak kata. Nanti2 lah baru kawan cerita. Agak susah bila kita berurusan dengan manusia yang asyik syok sendiri. Yela, walaupun taraf die tu penolong pengurus, namun, kenalah faham tentang orang bawah.

Setakat ni kawan selesa dengan kerja kawan. Pelan2 kayuh le katekan. Anyway, ade masa kawan update blog kawan lagi...Sorry ye takde gambar...nanti dalam ruangan masa akan datang,kawan akan post gambar pulak. Wasalam.

Sabtu Pahing
4 Mac 2011
29 Rabiul Awal 1432 Hijri

15 February 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum w.b.t., Salam Maulidur Rasul dan Salam 1 Malaysia.



Hari ni 15 Februari 2011 bersamaan 12 Rabiul Awal 1432 Hijri adalah detik kelahiran junjungan mulia kita, Nabi Muhammad s.a.w. Tak perlulah kawan ceritakan tentang sirah nabi kerana semuanya pasti sudah sedia maklum tentang sirah baginda kerana telah diajar dari sekolah rendah dan sekolah agama lagi.

Kawan hanya ingin berpesan, di hari kelahiran baginda ini, maka kita perbanyakkan selawat ke atas baginda. Ini kerana sekali kit berselawat, maka para malaikat akan berselawat kembali keatas diri kita sebanyak 10 kali. Dan dengan selawat ini, ia akan menjadi saksi untuk di beri syafaat di akhirat kelak. Insya Allah. Sekian, Wassalam.

Selasa Wageh
15 Februari 2011
12 Rabiul Awal 1432 Hijri

14 February 2011

Tanam Pokok Kelapa Sawit

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia


Tempoh hari kawan ade citekan pasal abah kawan tebang pokok kelapa kan? Ni kire sambungan cerita tu. Nak dijadikan cerita, setelah abis dipujuk rayu, abah kawan pun setuju nak tanam kelapa sawit. Bukan ape, setidak-tidaknye, dapatlah jugak hasil sawit tu abah kawan guna untuk perbelanjaan die ulang alik ke masjid, mancah (potong) rumput, dan duit jajan beliau. Kalau beliau pandai menyimpan, boleh gak buat tambah2 gi haji nanti, Insya Allah.


Kawan selaku anak tunggal beliau mengeluarkan modal untuk tanam sawit. Takpelah, lagipun, dapat hasilnye nanti, dapat gak merasa kan. Untuk Mama abah kawan gak. Jadinya, kawan suruh abah kawan telefon pak long kawan di Felda Redong, Segamat Johor. Minta dia belikan benih sawit. Pada mulanya, beli 20 pokok je. Tapi bila dah tanam, ade lagi kawasan yang kosong. Jadinya tambah lagi 8 pokok. 


Dapat je benih sawit, kawan dan abah kawan tanam le benih nye itu. Benih sawit ni beli kat Mardi. Pun agak dah besar gak. Kata Pak Long kawan, benih ni cepat berbuah. dalam 2 tahun dah mula keluar hasil. Tapi, kecik lagi. Kata orang, buah buang buruk. Tak berapa bermutu tapi boleh dijual. dapat gak lepas duit beli baja sawit nanti. Alhamdulillah. Makbul jugak hasrat dan doa kawan dan mama kawan nak tanam pokok sawit. setidak-tidaknya adelah side income untuk family kami. Sekian. Wassalam.


Isnin Pun
14 Februari 2011
11 Rabiul Awal 1432 Hijri

14 Februari

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Wah! Sudah lama kawan tak post something dalam blog ni. Hehehe...sorry ye kengkawan, kawan ni sibuk dalam sebulan ni. Macam2 perkara nak disettlekan. Dan macam2 cerita best kawan nak share dengan kalian. Tapi sebelum tu kawan nak cerita 1 perkara tentang 14 Februari ni.

14 Februari, kebanyakan orang ni pikir Hari Valentine's ataupun Hari Kekasih. Apa yang best nya hari kekasih? Hari berkasih-kasihan le. Tapi nya, asal usul perayaan ni adalah untuk mengenang Kematian Pope Valentino yang suka dan merestui sesorang itu berkasih. Dia dipenjara kerana menegakkan idealogi ini. Kira macam ala2 Romeo Juliet le gitu. 

Jadinya, kenapa kita perlu sambut perayaan orang nih? kita ni sebagai umat Islam, mengadaptasi ilmu Islam dalam kehidupan seharian,adalah HARAM menyambut Hari Valentine nih. Pasalnya, ada sepotong ayat Al-Quran menyebut " Jangan lah kamu mengikuti apa yang mereka (yahudi dan nasrani) lakukan" dan "Dan mereka (yahudi dan nasrani) tidak akan mengikuti kamu selagi kamu tidak mengikuti agama mereka". Secara konklusinya, jangan sesekali kita nak join2 benda2 camgini ye. Beli coklat takpe. Pasal coklat boleh makan. Hehehe... namun, kita kena berhati2 dengan propaganda dan agenda2 nak menjatuhkan umat Islam ni. Wassalam.

Isnin Pun
14 Februari 2011
11 Rabiul Awal 1432 Hijri 

Khutbah Jumaat / Friday Summon : Peranan Keluarga dalam Mendidik Anak

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Khutbah jumaat hari itu membincangkan peranan keluarga dalam mendidik anak2. Khutbah ini adalah kesinambungan kepada khutbah minggu lalu iaitu "Peranan Ketua Keluarga". Walaupun skop khutbah adalah lebih luas, namun ianya lebih bersifat general.

Keluarga tidak sepatutnya mengambil enteng dalam hal mendidik anak2. Walaupun tugas mendidik telah diserahkan kepada cikgu2 di sekolah, namun, ianya masih tidak mencukupi. Disekolah, anak2 belajar secara formal selama 5-6 jam sahaja berbanding pelajaran tidak formal di rumah selama 18 jam. Setiap unit didalam family mempunyai tugas masing2. Maka, jalankan tugas itu sebaiknya.

Sabda hadis nabi S.A.W. "Anak-anak ibarat kain putih yang bersih, Ibu bapa lah yang mencorak kan mereka dengan Islam, atau Yahudi atau Nasrani". Dan 1 lagi hadis menyatakan, "Didik lah anak kamu bersolat seawal umur 7 tahun, dan pukul lah mereka jika ingkar ketika umur 10 tahun". Ini menunjukkan pendidikan awal seawal 7 tahun amat digalak kan. Makanya, adalah amat sesuar anak2 ini di ajarkan semasa kecil lagi. Dan ingatlah satu peringatan famous " Apabila seorang mukmin itu mati, maka terputuslah segala amalan mereka kecuali 3 perkara : Anak-anak yang soleh yang mendoakan mereka selalu, Ilmu pelajaran yang diajarkan dan dimanfaatkan dan Sedekah jariah yang disumbangkan". Wallahua'lam.

Isnin Pun
14 Februari 2011
11 Rabiul Awal 1432 Hijri

10 February 2011

Sibuk Giler

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Sorry sangat2 kepada semua pasal kawan dah lame gak tak ber'blog' nih. Dek kerana sibuk atas beberapa urusan, tak sempat nak posting cerita baru. Tapi kawan try gak untuk share something dengan korang ye..

Khamis Wageh
10 Februari 2011
7 Rabiul Awal 1432 Hijri

04 February 2011

Khutbah Jumaat / Friday Summon : Peranan Ketua Keluarga

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia


Khutbah jumaat hari ini berkisar mengenai peranan ketua keluarga dalam mendidik anak2. Andai ketua keluarga tidak memainkan peranan dengan betol, makanya gejala sosial seperti yang berlaku kini semakin bertambah. Kekuatan sesuatu ummah itu bermula dari kekuatan institusi keluarga. Peranan ketua keluarga, selalunya ayah (ada yang panggil abah, papa, baba, dll), bukan sekadar mencari rezeki untuk isteri dan anak2, malah membahagiakan keluarganya. Luangkan lah masa untuk keluarga, bersantai seperti berkelah, solat berjemaah bersama, makan bersama. Pastinya ikatan kekeluargaan akan menjadi makin erat.

Setiap insan mempunyai tanggungjawab sendiri. Baik ketua keluarga, isteri mahupun anak2. Apa yang penting, tanggungjawab dan amanah terbesar yang Allah S.W.T. berikan ini perlu di laksanakan dengan penuh rasa tawadhuk dan sebaik mungkin. Ini kerana, perkara tanggungjawab inilah yang akan di tanya di hadapan Mahkamah Allah di akhirat kelak. Wallahua'lam.

Jumaat Pun
4 Februari 2011
1 Rabiul Awal 1432 Hijri

03 February 2011

Xinnian Kuaile he Gongxi Fa Cai

Assalamualikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Gongxi! Gongxi! Gongxi Fa Cai he Xinnian Kuaile! 
(Tahniah! Tahniah! Semoga Dimurahkan Rezeki dan Selamat Tahun Baru!) 

Selamat tahun baru cina diucapkan kepada semua masyarakat Tionghua di seluruh Malaysia. Semoga Tahun Arnab ini akan membawa prosperity kepad semua rakyat Malaysia kerana menurut masyarakat cina, tahun Arnab ni begitu prosperity. Seperti rajin nya arnab itu sendiri. Hehehe..nak percaya lebih2, kang syirik pula. Tapi kita sebagai rakyat Malaysia yang hidup aman makmur dalam masyarakat majmuk berbilang bangsa menghormati kepercayaan antara satu sama lain. Yang penting perpaduan dan saling hormat menghormati tanpa peransangka antara kaum.

Khamis Pahing
3 Februari 2011
29 Safar 1432 Hijri

02 February 2011

Arinik Pokok Klapak

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Huhu...Alhamdulillah. dapat gak harini kawan nikmati cuaca panas setelah hampir 1 minggu langit menangis je. Jadinya, beberapa mission penting yang tertangguh dimulakan. Mission pertama, hired orang tebang pokok kelapa. Hahaha...Kenapa nak tebang? Pasalnya pokok kelapa dalam kebun kawan dah tinggi melangit. Dah tu dekat2 dengan rumah. Dah le musim hujan, kalau dibantainya ribut, tumbang, tak pasal2 je. Kalau kena rumah sendiri,boleh lagi la. Tapi kalau kena harta benda jiran, maunye kena ganti wooo...

Yang tengah panjat pokok kelapa tu manusia tau

Rekod hari ni kawan hired orang tebang pokok kelapa sebanyak 13 batang pokok. 3 kaki batang kelapa dijual dengan harga RM1 je. Buat apa, kawan tak berapa tau, tapi dah nama nya "the tree of life" dan "pokok 1000 kegunaan", macam2 boleh dibuat dengan batang pokok kelapa ni.


Setakat 13 pokok yang telah ditebang, dapat la dalam 65 batang yang dah siap potong. Kira RM65 dah dalam tangan tu. Kebetulan musim Tahun Baru Cina ni banyak kerja kawin, tak kemana la duit tu pergi nampaknya. Buat salam keruk le tu nanti. Hehehe..Walaupun kawan dan abah kawan tebang pokok kelapa tu, kami dah sulam beberapa benih pokok kelapa yang lain. Ada yang dah keluarkan buah pun. Macam kelapa Matak, Kelapa Hijau, dan Kelapa Pandan. Kiranya, setakat nak buat makan sendiri boleh le.  Kawasan mana yang dah ditebang tu, kawan ingat kawan nak tanam pokok kelapa gak. Tapi bukan kelapa biji, kawan nak tanam kelapa sawit. Kurang2 ade gak side income untuk mak abah kawan nanti. hehehe...

Rabu Legi
2 Februari 2011
28 Safar 1432 Hijri

Kuliah Rabu : Kenali Allah

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Kuliah Rabu malam Khamis kat kampung kawan hari ni bertajuk "Kenali Allah". Intro yang di persembahan mula2 je Ustaz Anuar tunjukkan tentang gambar2 pembuangan bayi, gejala mat rempit, hisap dadah...Ni semua ni adalah antara perkara kesan daripada kita tidak kenal Allah sebagai pencipta kita.

Disamping statistik yang Ustaz Anuar paparkan di slideshow, mengenai kadar kes buang bayi, kes penagih dadah, Makin lama makin meningkat. Memang memilukan bila lihat bayi yang tak tahu apa2 di buang dalam tong sampah, dalam lubang jamban, dalam baldi. Dah dibuat macam ayam pulak. Sedangkan binatang pun tau sayangkan anak, sedangkan kalau kita sendiri tengok kucing kena gelek kat jalan raya pun boleh rasa kesian, ni kan pula orang yang buang bayi. Orang yang lama nikah,berkeluarga tak dapat anak, mereka2 ni dah le tak nikah, dah buat anak, lepas tu buang anak macam buang sampah je. Nauzubillah himin zalik.

Benda macam ni kita perlu lihat dari segenap segi. Dari mana kah silap nya perkara ini terjadi. Bagi pendapat kawan, perkara ini berpunca dari institusi keluarga yang tidak kukuh. Dek kerana kesibukan kerja, kita abaikan anak2 kita. Kita pergi kerja,anak2 pergi sekolah. Kita balik kerja, anak2 dah tido. Hari sabtu,hari minggu kadang2 anak2 ada kegiatan ko-kurikulum di sekolah, tuisyen dan sebagainya. Kita pula kadang2 hari sabtu ahad ada kursus. Bilakah masanya kita bersama seisi keluarga?

Anak-anak ibarat kain putih. Mudah sangat hendak dicorak kan. Kalau salah corak, dah tersilap, agak susah kita hendak betul kan. Tidak cukup kita menghantar anak2 di sekolah biasa sebelah pagi, petang sekolah agama,dan kita serahkan bulat2 pada guru. Guru hanya menjaga di sekolah, bukan 24 jam jaga anak2.

Bila kita bersama dengan anak2,barulah mudah kita beri petunjuk pada mereka. Bila nilai kekeluargaan dah kuat, maka,perkara2 buruk dapat kita elak kan. Kerana kita dah kenal siapa Pencipta kita, apa sebab kita diciptakan. Itulah Tauhid kepada Allah S.W.T. sekian, Wassalam.

Rabu Legi
2 Februari 2011
28 Safar 1432 Hijri

31 January 2011

Tahniah Azahar Ibrahim (Tok Ai)

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Tahniah dan syabas kepada Mohd Azahar bin Ibrahim kerana telah diberi kepercayaan oleh orang DUN Tenang untuk mengemudi kawasan berkenaan. Dengan majoriti 3700 itu satu pertambahan dan peningkatan undi terhadap Barisan Nasional dan UMNO. Memenangi 11 dari 12 peti undi dan menang 1 peti undi pos, pastinya ini 1 tarikan dan energy boost untuk Barisan Nasional dalam PRK Merlimau, Melaka bulan Mac nanti Insya Allah.

Kepada bekas calon PAS, Normala Sudirman dan semua penyokong Pakatan, diharap terimalah apa yang berlaku ini sebagai Qada dan Qadar. seperti mana MB kelantan dalam solat hajat di Labis tempoh hari, memohon agar pihak yang benar diberi kemenangan mutlak di PRK Tenang. Apa yang penting, perpaduan dan ukhwah antara Muslim jangan dinafikan. Kita sama2 muslim, beragama Islam, menghadap kiblat yang sama, mentauhid kan tuhan yang sama, mengucap kalimah syahadah yang sama, berbahasa dan bertutur dalam bahasa yang sama, perlu saling menghormati. Itulah yang diajarkan oleh Rasulullah S.A.W.

Kepada Mohd Azahar, ingatlah, amanah yang diberi adalah 1 tanggungjawab. Adalah menjadi kewajipan anda untuk memastikan apa yang dijanji, ditepati. Kelak, jika rakyat tidak menghukum, Allah akan menghukum kita.Berikan lah khidmat kepada Agama, Bangsa dan Negara dengan jujur,ikhlas dan amanah.

Tahniah kepada semua yang terlibat. Tak kira dari Team BN, Team Pakatan, Bloggers, Pasukan Keselamatan, Orang Ramai, SPR dan ramai lagi. Ada umur kita jumpa di Merlimau nanti. Tak pun mas PRU ke 13. Selamat!

Isnin Wageh
31 Januari 2011
26 Safar 1432 Hijri

Sembelih Ayam

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Hahaha...korang tengok benda kat atas tu, mesti korang dah tau kan..Itulah ayam-ayam yang kawan sefamili bela. Tapi dah sembelih dah. Nak buat lauk punye pasal. Ni ayam kampung. Berbeza dengan ayam daging / ayam bandar yang berwarna putih bulunya, lebih 'montok' dan 'berisi' dari ayam kampung. Ayam kampung ni biasanya daging lebih pejal (silap2 boleh tecabut gigi gigit daging ayam kampung nih),bulu yang berwarna, dan lebih terejal (degil) dan aktif. Lagipun, ayam kampung ni takde suntikan mahupun ubat cepat membesar. Natural and organic. Khasiat tinggi wooo..Jadi tak hairan lah jika harga ayam kampung lebih mahal dari ayam daging biasa.

Ni gambar ayam2 yang telah siap disembelih oleh ayah kawan. Sesekali nak di buat lauk, masak pecal sedap gak. Hehehe.. Dah siap sembelih ayam, dah betol2 K.O. kawan rendam ayam2 ni dalam air panas. Ini untuk melembutkan bulu2 ayam supaya senang nak dicabut. Kita gunakan cara yang lama le katekan.


Bagi yang tak expert, cabut bulu ayam ni memang leceh lagi memakan masa lama. Tapi bagi yang dah expert, 10 minit dah togel dah ayam tu. Kawan ni baru tahap novice je. jadi seekor ayam tu nak settle kan dalam 15-20 minit. Rahsia nya senang je..JANGAN CABUT BULU DI KEPAK DULU. pasal bulu kat situ paling leceh nak cabut. CABUT BULU BAHAGIAN DADA DAN ATAS BADAN AYAM. ni bahagian paling senang nak cabut. Rasanya, kat bandar, tak dapat experience macam ni punye. hehehe...Ok lah, datz all 4 this entry. Banyak lagi yang kawan nak share. Tunggu jela ye...Wasalam.

Isnin Wageh
31 Januari 2011
26 Safar 1432 Hijri

28 January 2011

Khutbah Jumaat / Friday Summon : Bahaya Rasuah

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Khutbah di kampung kawan hari ini berkisar pada gejala rasuah. Ya, ini adalah salah 1 masalah kepada semua masyarakat di seluruh dunia. Semua negara mengamalkan rasuah. Jangan kata Malaysia, Arab Saudi yang mengamalkan undang2 syariah pun pastinya ada gejala yang boleh dikira najis ini. Banyak masalah yang akan timbul apabila rasuah berleluasa.

Firman Allah S.W.T. dalam surah Al-Baqarah ayat 188 menegaskan "

Dan janganlah kamu makan harta orang lain di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya).

Jika dah Allah S.W.T. jelaskan dalam Al-Quran yang mulia, makanya, perkara ini amat dipandang serius. Kita rakyat Malaysia, 99.99% celik huruf dan celik fikiran, pastinya kita dapat menilai mana yang baik, dan mana yang buruk. Bersama Perangi Rasuah! Wasalam.

Jumaat Legih
28 Januari 2011
23 Safar 1432 Hijri

27 January 2011

Sejuk!

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Sebenarnye takde ape2 motif pun kawan letak gambar kat atas ni. Cuma nak share dengan korang sume yang semalam Batu Pahat hujan 1 hari suntuk. Kalau di Tenang sampai banjir kilat, Alhamdulillah, di Batu Pahat ni tak le sampai banjir. Paling kuat pun air meladung je. Gambar kat atas ni kawan ambik pagi tadi pukul 7. 35 pagi. suhu cecah 24.6 darjah celcius. Ni suhu bilik kawan. Fuh, memang sejuk. Dah macam di Genting Highlands pulak. Malam pun tak payah pakai kipas, dah ade 'aircon' natural. Hehehe.. Sekian!

Khamis Kliwon
27 Januari 2011
22 Safar 1432 Hijri

23 January 2011

Tahniah Datuk Lee Chong Wei

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Lee Chong Wei and Taufik Hidayat podium

Tahniah diucapkan kepada Datuk Lee Chong Wei kerana berjaya menunduk kan Taufik Hidayat dalam Final Perseorangan Terbuka Malaysia petang tadi. Kawan tengok memang Datuk Lee Chong Wei hebat. Mana tak nye, Sifu beliau, Datuk Misbun Sidek pun ade bagi semangat. Beliau menang straight game.

Tapi yang masih menjadi tanda tanya, masih tak settle2 ke krisis BAM dengan Datuk Misbun? Kawan tengok lepas abis match, Datuk Misbun terus je keluar lalu pintu belakang. Harap2 cepat2 lah settle. Kebanyakan jurulatih Indonesia, Korea, malah jurulatih Lin Dan sendiri dah bagi amaran pada BAM, yang mana memang rugi besar kalau mereka melepaskan Datuk Misbun selaku jurulatih. Dan ada ura2 menyatakan, beberapa negara berminat mengambil Datuk Misbun selaku jurulatih negara mereka dengan bayaran yang lumayan! 

Jadinya, tolonglah selesaikan cepat2 masalah negara nih...Demi kepentingan negara. Wasalam.

Ahad Legi
23 Januari 2011
18 Safar 1432 Hijri

22 January 2011

Ke Labis

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Alhamdulillah, hari ni kawan dapat peluang mengikuti hari penamaan calon secara live dari pekan Labis. Ni la 1st time kawan dapat join sebab sebelum ni kawan hanya mampu tgk dari tv je. Pasal kawan masih lagi terikat dengan status 'Pelajar' dan 'AUKU'.


So far, kawan dan ahli2 yang lain bergerak dari Batu Pahat jam 5.30 pagi. Sempat solat subuh di Masjid Yong Peng dan tiba di pekan Labis jam 7.30 pagi. Sampai je, jalan dah penuh sesak. Jalan Labis-Tenang yang selama ni tenang dan tak sibuk sangat, boleh ditutup untuk lalu lintas. Fuh! Punya lah ramai umat! Bagi dari group Barisan Nasional, memang ramai yang datang dari seluruh pelusuk negara. Ada yang dari Kapar Selangor, Bayan Baru Pulau Pinang, Teluk Kemang Negeri Sembilan, yang dari Sabah pun ada!


Kami mula berkumpul di perkarangan wisma MCA Labis dan berarak pada jam 9 pagi. Kawan Rasa ade la dekat 7-8 ribu penyokong BN yang datang. Keadaan memang meriah.Dah macam pesta bendera pulak.


Selepas proses Penamaan Calon dan Proses bantahan tamat, calon-calon yang bertanding di perkenalkan. Sesudah tu kami semua pulang ke Batu Pahat. Gedebak Gedebuk sampai kat rumah pukul 1 tengahari. Walaupun agak penat, tapi kawan puas hati dapat experience time ni. Mudah-mudahan dapat peluang lagi. Amin. Wasalam.


Sabtu Keliwon
22 Januari 2011
17 Safar 1432 Hijri

21 January 2011

Khutbah Jumaat / Friday Summon : Berbuat baik pada Ibu Bapa

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Khutbah hari ini mengupas pasal berbuat baik pada ibu bapa. Dalam hal seharian jangan lah kita lupa jasa mereka berdua yang tidak terbalas. Dalam Al-Quran disebutkan, 

"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua di dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan `Uhh`, dan janganlah engkau menengking dan menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayang ketika memelihara dan mendidikku semasa kecil. " (Al-Isra' : 23 & 24)

Juga ada hadis nabi menceritakan bertapa pentingnya kita berbuat baik pada ibu bapa,terutama sekali ibu. Rasulullah sendiri dalam hadis nya menyebut "ibumu" sebanyak 2 kali lalu baru di ikuti "ayahmu dan orang yang rapat di sekelilingmu". Ini menunjukkan bertapa utamanya ibu tanpa meminggirkan keutamaan ayah.

Zaman sekarang ni kita melihat bermacam kes yang berlaku. Anak tinggalkan ibu bapa di rumah jagaan orang2 tua tu memang dah selalu lah. Yang tinggalkan orang tua sendirian, uzur pula tu, tak makan tak minum. Ada yang siap saman ibu bapa. Lagi yang teruk, siap bunuh ibu bapa sendiri. Ini lah akibat kurangnya keimanan mereka terhadap Allah s.w.t. Dan ingatlah, tak kan cium kita bau syurga kalau kita menderhaka kepada ibu bapa kita. Utamakan mereka daripada isteri dan sesiapa sahaja kerana ada kisah seorang pemuda tidak dapat lepas sakaratul maut kerana melebihkan isterinya di zaman Rasulullah. Dan apabila Rasulullah memohon ibunya meaafkan anaknya itu, barulah anak nya meninggal dunia dengan tenteram. Nauzubillah himin zalik. Wassalam.

Jumaat Wagih
21 Januari 2011
16 Safar 1432 Hijri

20 January 2011

Bersuci

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Alhamdulillah. Dapat gak kawan meluangkan masa hari ni menulis blog. Dah beberapa hari kawan asyik skip je. Bukan apa, kengkadang tak tau nak share cerita apa pada rakan-rakan semua. Jadinya, malam tadi (Rabu malam Khamis) seperti biasa ada kuliah agama di masjid kawan. Tajuk kuliah adalah bersuci. Jadinya kawan nak share sikit pada rakan2 semua.

Bersuci ni dalam Islam ni luas maknanya. Suci dari hadas kecil mahupun hadas besar. Malah, Wudhu atau ambil air sembahyang itu pun salah 1 cara bersuci. Wudhu itu adalah bersuci dari segi praktikal nya. manakala Solat itu dari segi rohani nya.

Dalam kuliah juga diajarkan beberapa jenis air yang digunakan.

  • Air Mutlak - air yang jelas bersih (biasanya air paip, air telaga, air hujan, air laut, air mata air, dll). Air ni air yang suci lagi boleh menyucikan dari hadas.
  • Air Mutanajjis - Air yang telah terkena/bercampur dengan najis yang mana kurang dari 2 kolah tak kira berubah bau, rasa atau warna dan Air yang terkena najis lebih dari 2 kolah tak kira berubah bau, rasa atau warna sedikit mahupun banyak. Pendek kata semua air yang kena najis. Air ni tak suci lagi tidak boleh menyucikan hadas.
  • Air Musyammas - Air yang telah dijemur dibawah sinaran matahari sehingga air itu menjadi panas. Air yang bertakung di dalam bekas besi yang berkarat juga termasuk dalam kategori ni. Air ni suci dan boleh meyucikan hadas namun makruh digunakan pada anggota badan. Pasal ada hadis Nabi S.A.W. menyatakan air ini boleh mendatangkan penyakit sopak.
  • Air Mustaqmal - Air yang bersih namun tidak boleh menyucikan. Contohnya, air buah kelapa, air buah-buahan. 
  • Air Muqayyad - Air bersih tetapi telah bercampur dengan sesuatu yang suci sehingga mendatangkan rasa, bau mahupun warna. Air ini boleh diminum tetapi tidak boleh menyucikan. Contohnya air kopi, air teh, air sirap, dll.
Lepas tu kami di ajarkan mengenai wudhu. Wudhuk ni bagus kerana menjadikan anggota badan kita segar, dan membersihkan rohani dan jasmani kita. dan di Akhirat kelak, Nabi Muhammad S.A.W. dapat mengecam umatnya dengan berpandukan cahaya hasil daripada wudhuk yang sempurna. Wallahualam. Wasalam.

Khamis Pun
20 Januari 2011
15 Safar 1432 Hijri

Selamat Menyambut Hari Thaipusam

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.

Kawan mengucapkan Selamat menyambut Hari Thaipusam kepada semua kaum India beragama Hindu di seluruh Malaysia. Hari Thaipusam adalah hari suci bagi kaum India. Dan kawan berharap agar mereka tidak meletakkan prasangka terhadap kaum2 lain di bumi Malaysia ini. Kita hidup aman damai dan saling hormat menghormati antara 1 sama lain. Diharapkan rasa hormat menghormati ini akan kekal selamanya.

Khamis Pun
20 Januari 2011
15 Safar 1432 Hijri

15 January 2011

Hujan Dah Turun....

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.
Gambar depan rumah

Fuh...Memang sekarang ni tengah musim hujan. Rumah kawan pun dah mula penuh air kat parit. Asal petang je hujan. Memang seronok betol kalau tidur lagi2 tengah2 hujan. Fuh! Memang tak sadar le jawabnya.


Kawan masih ingat lagi. Masa kawan baru balik ke kampung tahun 1999. Masa tu, musim hujan di Batu Pahat ni dalam bulan april hingga julai. Sekarang ni, semenjang Tsunami 2004, dah mula hujan macam di pantai timun. bulan Disember hingga Mac. Jadinya, aktiviti petang pun agak terbatas sedikit. Jawabnya, duduk kat dapur, minum kopi O kaw, makan Godok Ubi (ubi rebus) cicah sambal tumis dan ikan masin. Fuyoh! Memang terangkat beb. Takpun makan lempeng kelapa dengan sambal tumis. Memang tak berenti la makan. hahaha...Ok, cukup untuk hari ni. Bagi sape2 yang tengah guna komputer time hujan, baik cepat2 tutup. Kena sambar petir, almarhum komputer korang. Dah jadi keje kena hantar repair. Wasalam!

Sabtu Pun
15 Januari 2011
10 Safar 1432 Hijri
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...