31 January 2011

Sembelih Ayam

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Hahaha...korang tengok benda kat atas tu, mesti korang dah tau kan..Itulah ayam-ayam yang kawan sefamili bela. Tapi dah sembelih dah. Nak buat lauk punye pasal. Ni ayam kampung. Berbeza dengan ayam daging / ayam bandar yang berwarna putih bulunya, lebih 'montok' dan 'berisi' dari ayam kampung. Ayam kampung ni biasanya daging lebih pejal (silap2 boleh tecabut gigi gigit daging ayam kampung nih),bulu yang berwarna, dan lebih terejal (degil) dan aktif. Lagipun, ayam kampung ni takde suntikan mahupun ubat cepat membesar. Natural and organic. Khasiat tinggi wooo..Jadi tak hairan lah jika harga ayam kampung lebih mahal dari ayam daging biasa.

Ni gambar ayam2 yang telah siap disembelih oleh ayah kawan. Sesekali nak di buat lauk, masak pecal sedap gak. Hehehe.. Dah siap sembelih ayam, dah betol2 K.O. kawan rendam ayam2 ni dalam air panas. Ini untuk melembutkan bulu2 ayam supaya senang nak dicabut. Kita gunakan cara yang lama le katekan.


Bagi yang tak expert, cabut bulu ayam ni memang leceh lagi memakan masa lama. Tapi bagi yang dah expert, 10 minit dah togel dah ayam tu. Kawan ni baru tahap novice je. jadi seekor ayam tu nak settle kan dalam 15-20 minit. Rahsia nya senang je..JANGAN CABUT BULU DI KEPAK DULU. pasal bulu kat situ paling leceh nak cabut. CABUT BULU BAHAGIAN DADA DAN ATAS BADAN AYAM. ni bahagian paling senang nak cabut. Rasanya, kat bandar, tak dapat experience macam ni punye. hehehe...Ok lah, datz all 4 this entry. Banyak lagi yang kawan nak share. Tunggu jela ye...Wasalam.

Isnin Wageh
31 Januari 2011
26 Safar 1432 Hijri

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...