14 February 2011

Tanam Pokok Kelapa Sawit

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia


Tempoh hari kawan ade citekan pasal abah kawan tebang pokok kelapa kan? Ni kire sambungan cerita tu. Nak dijadikan cerita, setelah abis dipujuk rayu, abah kawan pun setuju nak tanam kelapa sawit. Bukan ape, setidak-tidaknye, dapatlah jugak hasil sawit tu abah kawan guna untuk perbelanjaan die ulang alik ke masjid, mancah (potong) rumput, dan duit jajan beliau. Kalau beliau pandai menyimpan, boleh gak buat tambah2 gi haji nanti, Insya Allah.


Kawan selaku anak tunggal beliau mengeluarkan modal untuk tanam sawit. Takpelah, lagipun, dapat hasilnye nanti, dapat gak merasa kan. Untuk Mama abah kawan gak. Jadinya, kawan suruh abah kawan telefon pak long kawan di Felda Redong, Segamat Johor. Minta dia belikan benih sawit. Pada mulanya, beli 20 pokok je. Tapi bila dah tanam, ade lagi kawasan yang kosong. Jadinya tambah lagi 8 pokok. 


Dapat je benih sawit, kawan dan abah kawan tanam le benih nye itu. Benih sawit ni beli kat Mardi. Pun agak dah besar gak. Kata Pak Long kawan, benih ni cepat berbuah. dalam 2 tahun dah mula keluar hasil. Tapi, kecik lagi. Kata orang, buah buang buruk. Tak berapa bermutu tapi boleh dijual. dapat gak lepas duit beli baja sawit nanti. Alhamdulillah. Makbul jugak hasrat dan doa kawan dan mama kawan nak tanam pokok sawit. setidak-tidaknya adelah side income untuk family kami. Sekian. Wassalam.


Isnin Pun
14 Februari 2011
11 Rabiul Awal 1432 Hijri

1 comments:

MDA Arif said...

baja organik cecair sesui untuk kelap sawit..
untuk maklumat lanjut mengenai baja ini boleh ke mdaarifent.blogspot.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...