09 May 2012

Kuliah Rabu: Makmum Masbuq & Muafiq

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam 1 Malaysia.


Kawan baru je balik dari menghadiri kuliah rabu di masjid kampung kawan. Kuliah Rabu malam ni disampaikan Ustaz Syazali dari Jabatan Agama Islam Johor Daerah Batu Pahat. Tajuk kuliahnya ialah Makmum Masbuq & Makmum Muafiq.

Walaupun dulu masa di sekolah kita belajar pasal makmum - makmum ni, kita kena refresh balik. Al maklumlah..nama pun manusia,bohong kata kalau kita tidak lupa. Seperti dalam maksud ayat 3 surah Al-Asr,
"..Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, dan berpesan-pesan pada kebaikan, dan berpesan-pesan pada kesabaran"

Ok, berbalik pada kuliah, beberapa maksud tafsiran kitab al-majmu', makmum muafiq ialah makmum yang solat di belakang imam, yang mana selepas takbiratul ihram dapat berdiri serentak dengan imam,dapat menghabiskan bacaan surah Al- Fatihah sebelum imam ruku'. Manakala bagi makmum muafiq pula ialah makmum yang solat di belakang imam,tetapi tidak sempat membaca sebahagian atau sepenuhnya surah Al-Fatihah sebelum imam ruku'..

Pelbagai persoalan biasa telah erjawab dalam kuliah tadi. Termasuklah cara-cara mengerjakan solat sekiranya terlepas rakaat bersama imam. Alhamdulillah..mana-mana perkara yang kita tak tau dapat lah kita perbetulkan. Pendek kata, continuous learning kata omputeh. Mudah-mudahan kawan dapat diberi keizinan untuk join lagi kuliah2 cam gini. Insya Allah.. Wassalam.

Rabu Pon
17 Jamadil Akhir 1433 Hijri
09 Mei 2012 Masihi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...